Images
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ ΤΕΥΧΟΣ 3 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 31 ΙΑΝ. 2014
Παρασκευή 31/1/2014 στον Κοινωνικό χώρο για την ελευθερία, Μικρόπολις, Θεσσαλονίκη στις 7 μμ.
Στα πλαίσια των αντιφασιστικών εργαστηρίων που διοργανώνονται από τη Δικτύωση Ομάδων Μαθημάτων της πόλης (ΟμΜΙΚΡΟ, Ε.Κ.Χ. Σχολείο, Εκτός Τάξης και Οδυσσέας) θα παρουσιαστεί από τις Εκδόσεις των Ξένων το τεύχος των Σημειώσεων της Στέπας με θέμα “Φασισμός και Καθημερινή Ζωή” την Παρασκευή 31/1/2014 στον Κοινωνικό χώρο για την ελευθερία, Μικρόπολις, Θεσσαλονίκη στις 7 μμ.
Η ΚΟΛΕΚΤΙΒΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ 1936-1939
Η ΚΟΛΕΚΤΙΒΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ 1936-1939
Η κολεκτιβοποίηση κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου αποτελεί κορυφαία στιγμή της κοινωνικής επανάστασης στη χώρα και, ταυτόχρονα, το πλέον χαρακτηριστικό πείραμα εργατικής αυτοδιεύθυνσης, το κλασικό παράδειγμα αναρχοσυνδικαλιστικής οικονομικής οργάνωσης. Γι αυτό, άλλωστε, η εμπειρία της ισπανικής κολεκτιβοποίησης παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αναρχικών ότι η αυτοδιαχείριση δεν αποτελεί ιδεοληψία, αλλά είναι εφικτή, εφαρμόσιμη και λειτουργική. Το ζήτημα, μάλιστα, αποκτά νέες διαστάσεις στις σημερινές συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού, ως πολιτική και κοινωνική απάντηση από τα κάτω. Με αυτήν την έννοια, η μελέτη αυτής της εμπειρίας και η κριτική προσέγγισή της αποτελεί μία αναγκαιότητα πιο επίκαιρη από ποτέ – και αυτός είναι ο λόγος που επιστρέφουμε ξανά σε αυτήν.
Το ανθολόγιο αποτελείται από τη μαρτυρία του Diego Abad de Santillan, βετεράνου της κολεκτιβοποίησης, και από τέσσερα άρθρα επαγγελματιών ιστορικών: των Antoni Castells Duran, Luis Garrido Gonzalez, Michael Seidman και Martha Ackelsberg. Οι συγγραφείς εξετάζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η κολεκτιβοποίηση, τα εμπόδια που συνάντησε, τα επιτεύγματά της αλλά και τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της.
MASSIMO DE ANGELIS – ΚΟΙΝΑ, ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ
Massimo de Angelis – Κοινά, περιφράξεις και κρίσεις
Τα τρία κείμενα αυτής της συλλογής, που συνοδεύονται από έναν Πρόλογο και μια Εισαγωγή του συγγραφέα γραμμένα ειδικά για την ελληνική έκδοση, εμβαθύνουν σε τρεις διαφορετικές αλλά αλληλένδετες όψεις της κριτικής θεωρίας των κοινών και σε έναν κοινό προβληματισμό: πώς μπορούμε να μετασχηματίσουμε ριζικά τις κοινωνικές συνθήκες της ζωής μας.
Το πρώτο κείμενο, “Διαχωρίζοντας το πράττειν από την τετελεσμένη πράξη: Το κεφάλαιο και ο μόνιμος χαρακτήρας των περιφράξεων”, λαμβάνει ως αφετηρία του την αναγνώριση των “νέων περιφράξεων” ως βασικών στοιχείων της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που εμφανίστηκε μετά την κρίση του κεϊνσιανισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970, και εξετάζει την “πρωταρχική συσσώρευση” ως μόνιμο χαρακτηριστικό στην ανάπτυξη του καπιταλισμού.
Το δεύτερο κείμενο, “Η παραγωγή των κοινών και η “έκρηξη” της μεσαίας τάξης”, εξετάζει τη συγκρότηση των εναλλακτικών κοινωνικών συστημάτων που βασίζονται στα κοινά, σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων. Επιχειρεί να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: πώς μπορούν να δημιουργηθούν εναλλακτικά εγχειρήματα δεδομένης της διαίρεσης της εργατικής τάξης, δεδομένης δηλαδή της “μεσαίας τάξης”.
Το τρίτο κείμενο, “Κοινά, κρίσεις και κεφάλαιο”, επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ κοινών και κεφαλαίου, που θεωρούνται εδώ δύο κοινωνικά συστήματα τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε κοινωνικές δυνάμεις, και στον ρόλο που μπορεί να έχει η αφομοίωση των κοινών στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης.
Το βιβλίο:
Το εξώφυλλο:
Η εισήγηση του Μάσιμο Ντε Άντζελις στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, στις 21/06/2013:
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ – ΤΕΥΧΟΣ 2
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ, ΤΕΥΧΟΣ 2, ΜΑΙΟΣ 2012
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ‘Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ;
Το ερωτηματολόγιο
Silvia Federici, George Caffentzis: Κρίση είναι η καθημερινότητα που ζούμε
Anselm Jappe: Τα καλά και τα κακά νέα
Robert Kurz: Ο τρόμος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης – πώς επιχειρείται να γίνει η Ελλάδα μια περίπτωση για παραδειγματισμό
Julio Broka: Το κράτος-μέγγενη, η υπερσυσσώρευση, ο φασισμός και οι καθημερινοί άνθρωποι
Sasha Lilley: Η τέταρτη παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος
Ernie Larsen: State of emergency
Φώτης Τερζάκης: Η καπιταλιστική παράνοια μιας “ανάπτυξης” που δεν υπόσχεται πλέον τίποτα
Δημήτρης Κωτσάκης: Διάλογος για την κρίση και την άμεση δημοκρατία
clandestina: …και τότε ρίξανε τον κλήρο να δούνε ποιος θα φαγωθεί “για να ξεβρωμίσει ο τόπος”
Το τεύχος:
Το εξώφυλλο:
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ – ΤΕΥΧΟΣ 1
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ, ΤΕΥΧΟΣ 1,
ΜΑΪΟΣ 2011
ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
Τέλος του καπιταλισμού ή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Περιεχόμενα
– Editorial
– Silvia Federici, George Caffentzis: “Να ξαναχτίσουμε τη μυρμηγκοφωλιά τους;”
– Anselm Jappe: “Οπαδοί της αποανάπτυξης, ακόμη μια προσπάθεια….!”
– Silvia Federici, George Caffentzis: “Σημειώσεις για μια συζήτηση με θέμα την πολεμική παραγωγή και τον καπιταλισμό”
– Raj Patel: “Της γης οι πεινασμένοι”
– Massimo De Angelis: “Κρίσεις: νοεφιλελεύθερα αδιέξοδα και πολιτική ανασύνθεση”
– Μαγικές εικόνες
– Silvia Federici, George Caffentzis: “Τι είναι τελικά αυτή η κρίση;”
– Silvia Federici: “Αφρική: κυνήγι μαγισσών, παγκοσμιοποίηση, φεμινιστική αλληλεγγύη”
– Οι πόλεμοι στα Βαλκάνια ήταν η αρχή
– Περιβαλλοντικό Δίκτυο Ιθαγενών: “Gourmet REDD: το τραπέζι είναι στρωμένο”
– Seth Tobocman, Doug Henwood: “Η μεγάλη κατάρρευση”
Το τεύχος: